Foto: Lars-Johan Dömstedt/Svt.

Dom efter ”flaskvåldtäkt” överklagas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige man som dömdes av hovrätten för att ha våldtagit en ung kvinna med en vinflaska överklagar nu domen till Högsta domstolen.

Hovrätten dömde förra veckan mannen till villkorlig dom med 180 timmars samhällstjänst och ett skadestånd på 115 000 kronor till den unga kvinnan efter den såkallade flaskvåldtäkten.

Hovrätten gick därmed emot tingsrätten som tidigare friat mannen eftersom det enligt den ursprungliga domen inte gick att bevisa att flickan inte varit med på det hela när flaskan fördes in upprepade gånger i hennes underliv.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Advokaten kritisk

Mannens försvarsadvokat är kritisk till hovrättens dom som tyckte att användandet av flaskan i underlivet var våldtäkt när flickan knep ihop sina ben.

– Jag har nu överklagat domen till Högsta domstolen för att se om det går att få en prövning där. Jag tycker att det finns skäl för det, säger mannens försvarsadvokat Fredrik Björk.

”Osannolikt att det prövas”

Rättsexperten Sven-Erik Alhem tror inte att det blir någon prövning i Högsta domstolen.

– Domen i hovrätten blev ju som jag förutsåg att den skulle bli. Den ogillande domen tyckte jag var märklig från tingsrätten, säger Sven-Erik Alhem.

Samtigt menar han att det är helt naturligt att den unge mannens advokat överklagar eftersom det är en rättighet som mannen har.

– Samtidigt kan man nog inse att chansen för den tilltalade att få upp målet, alltså att få prövningstillstånd, är minimal, säger Sven-Erik Alhem.

Dömer på samma bevis

I advokaten Fredrik Björks överklagan så skriver han att han tycker det är märkligt att hovrätten gjort en sådan annorlunda bedömning utifrån exakt samma bevismaterial.

Enligt Björk så gör hovrätten en egen bedömning om att en vinflaska inte kan användas med samtycke vid samlag och att det därför är naturligt att kvinnan inte var med på att flaskan användes.

Något som han anser inte har något stöd i lagen eller i praxis.

Underläge eller inte

En annan avgörande skillnad mellan tingsrättens och hovrättens dom som den unge mannens advokat, Fredrik Björk, påpekar är hurvida flickan varit passiv och i underläge redan innan flaskan kom in i bilden.

Tingsrätten i Umeå gjorde först bedömningen att första delen av samlaget skett med fullt samtycke.

Hovrätten gjorde däremot bedömningen att flickan varit passiv och i underläge vilket spelar roll även för den del av händelsen när flaskan användes.

Det är fortfarande oklart om Högsta domstolen kommer att ge prövningstillstånd för att ta upp fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Mer i ämnet