Foto: TT

Döms för mutbrott efter jaktresa till Polen

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd på Boliden döms nu även i hovrätten för mutbrott efter en sponsrad jaktresa till Polen 2014. Även chefen som bjudit på resan får sin dom fastställd.

Det var 2014 som en anställd vid Boliden AB i Skellefteå blev bjuden på en betald jaktresa till Polen av en av företagets leverantörer. Värdet på resan uppgick till cirka 25.000 kronor. Riksenheten för korruption väckte därefter åtal och Bolidens vice VD för hållbarhetsfrågor, Thomas Söderqvist, berättade då att företaget och personen gått skilda vägar.

– När det här uppdagades gick vi skilda vägar med både företaget och den anställde. Det här är inget som vi tolererar,berättade han då.

LÄS MER: Åtalas för mutbrott efter jaktresa till Polen

Fastställer tingrättens dom

Enligt tingsrätten och hovrätten finns det skriftlig bevisning på mail och fakturor att chefen på leverantörbolaget har haft för avsikt att låta den före detta Boliden-anställda följa med på resan utan att behöva betala. Även denne var medveten om det. Båda männen kände varandra sedan tidigare.

Under måndagen fastställde hovrätten tingrsättens dom men anser att straffvärdet är något högre än vad tingsrätten kommit fram till. Man låter dock påföljden på 60 dagsböter för båda parterna stå fast. Enligt domen ska också leverantörsbolaget betala 20.000 kronor i företagsbot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.