Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Umeåborna tycker om att donera organ. Foto: SVT

Donationsveckan leder till att fler tar ställning

Publicerad

Den här veckan pågår den så kallade donationsveckan i Sverige för nionde året i rad. Region Västerbotten uppmärksammar detta genom att ge sig ut och informera om att ta ställning till vad man vill med sina organvävnader när man dör.

Informationen sker i form av föreläsningar och tillfällen för allmänheten att ställa frågor. Enligt Monika Långström, donationsansvarig sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus, ger den här veckan goda resultat vad gäller hur många som tar ställning.

– En vanlig veckan registrerar sig mellan 400 och 1000 personer men under donationsveckan är det omkring 10 000.

20 i kö

I Västerbotten står omkring 20 personer i kö för att få njure, hjärta, lungor eller lever. Men det är inte bara organ som doneras.

– Man kanske inte tänker på att man får en donation när man får en påse blod, men det måste ju tas från någon, säger Monika Långström.

Hur kan man tänka om man funderar på att bli donator?

– Om man skulle bli svårt sjuk och behöva ett organ kanske man också vill ge bort ett här och nu. Men det viktigaste av allt är att prata med sina närstående om vad man vill om det blir aktuellt. Dör gör vi ju alla någon gång.

Delade meningar bland Umeåborna

Vad Umeåborna tycker om att donera organ råder det delade meningar om.

– Det är en ära att få donera organ, säger Christer Liljegren.

Hör alla åsikter i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer