Ambulansen i Dorotea. Arkivbild. Foto: SVT

Efter 14 år – kan förlora Doroteas ambulanssjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Upphandlingen för ambulanssjukvården i Dorotea blev nyligen avgjord, och företaget Ambulanssjukvården i Dorotea AB, som drivit ambulansen i kommunen i 14 år, förlorade – trots att de hade det lägsta anbudet.
– Vi är både besvikna och känner oss förnedrade, säger Jörgen Selin, ägare av företaget.

Nu har företaget, som har fem fast anställda, ansökt om överprövning i förvaltningsrätten. Landstinget upphandlar tjänsten på entreprenad och har i utlåtandet meddelat att en konkret plan för framtida utbildningsinsatser saknas hos företaget.

– Men vi har hänvisat till de förutsättningar som finns för södra Lappland. Landstinget har utbildningarna som krävs, och vi anmäler in våra anställda till dem som vi sedan bekostar. Jag och Per (Garefeldt, företagets andre ägare, reds. anm.) har jobbat i 25 år, det är så har det sett ut i hur många år som helst. Vi hänvisar till den plan vi följt de senaste 14 åren, säger Jörgen Selin, delägare av Ambulanssjukvården i Dorotea AB.

Haft avtal i 14 år – förlängningen uteblev

Ambulansverksamheten i Dorotea, Norsjö, Sorsele, Storuman, Tärnaby, Vilhelmina och Vindeln bedrivs av externa vårdgivare som upphandlas av landstinget. Ambulanssjukvården i Dorotea AB:s avtal gick ut i maj 2016, men förlängdes fram till augusti i år. Men beskedet om förlängning efter perioden som sträcker sig fram till i sommar, ett besked som i sådant fall skulle kommit i höstas, lät sig vänta.

– Det är det tråkiga. Från den 22 augusti fram till den 9 december hörde vi inte någonting. Man har ju gått och funderat. Vi är både besvikna och känner oss förnedrade eftersom vi har fullt fungerande verksamhet. Från landstinget har man varit nöjda, det är de indikationer vi fått i alla fall, säger Jörgen Selin.

Enligt Jörgen Selin har landstinget inte flaggat för att man skulle kräva annorlunda förutsättningar inför den nya upphandlingen, och nu har företaget lejt en jurist.

– Landstinget har absolut inte sagt något innan upphandlingen, det är det som vi är förtvivlade över: varför de inte hörde av sig eftersom de kunde fått det till ett bättre pris genom att säga till oss om det funnits frågetecken. Vi tycker inte det finns frågetecken, utan det är den verklighet vi lever i.

”Tycker inte det gått rätt till”

Skulle förvaltningsrätten inte ta upp fallet, eller om en eventuell dom skulle falla till Dorotea kommuns fördel så kommer Dorotea Ambulanssjukvård AB att avvecklas.

– Det är det tråkiga med det hela – att man inte från landstingets sida ser den lokala förankringen och värnar om de mindre företagen, säger Jörgen Selin.

Hur är känslan nu när ni ansökt om överprövning?

– Det är svårt att svara på om det är kört. Vi har aldrig varit i denna situationen, det är därför vi tagit hjälp – för att vi inte tycker det gått rätt till, menar Jörgen Selin.

Hade ni gjort något annorlunda kring er verksamhet med facit i hand?

– Nej, inte alls. Det känns som att vi måste skriva till landstinget utifrån de förutsättningar som finns. Vi kan inte hitta på något som inte vi kan stå för, säger Jörgen Selin.

Landstinget vill inte kommentera

Landstinget har inte gått ut offentligt med vem som vunnit, men av vad Jörgen Selin erfar så är det ett företag med säte i Norrköping. Jonas Claesson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör vid Västerbottens läns landsting, vill inte kommentera fallet just nu.

– Jag har mycket svårt att lämna några kommentarer då vi nu är i en rättslig process kring överklagandet. Även om jag vill vara så öppen som möjligt kan jag i princip inte säga något om just Dorotea, skriver Jonas Claesson i ett mail.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer