Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad boende i Bjurholm – och Doroteas kommunalråd – tycker om den nya prognosen Foto: SVT

Bjurholm kan förlora titeln som landets minsta kommun

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholm har länge kunna använda epitet ”Sveriges minsta kommun”. Men det närmaste decenniet kan Dorotea överta den titeln.

Den nya tioårsprognosen från Statistiska centralbyrån tar sikte på befolkningsutvecklingen genom att se på trenden bakåt i tiden. Den pekar nu mot att Dorotea kommer att tappa ytterligare 300 medborgare de närmaste åren och bara vara 2200 invånare om tio år. Bjurholm väntas också krympa, men mindre och vara åtminstone 100 fler.

I Bjurholm säger de ledande politikerna unisont att de redan nu ser en tydlig utveckling med stigande fastighetspriser i spåren av att Umeå stadigt växer. Både Vännäs och Bjurholm har chansen att dra nytta av det.

”Någon måste vara minst”

Lars Westin, professor i regional ekonomi vid Umeå universitet ser också en sådan möjlighet. 

Men prognoser i all ära. Dorotea tänker på intet sätt ge upp, även om de skulle bli minst:

– Någon måste vara minst. Jag unnar verkligen Bjurholm framgång och att de ska växa. Jag tror också att vi har möjlighet att göra det i framtiden, säger Nicke Grahn (L), kommunalråd i Dorotea.

Framtidsprognosen redovisas som en framskrivning av den utveckling som observerats bakåt i tiden. Om en pågående trend fortsätter kommer alltså SCB:s prognos att slå in, i alla fall på ett ungefär. Utvecklingen är alltså vara påverkbar av kommunernas beslut.

Skellefteå är ett gott exempel. SCB ser en trendlinje som skulle innebära att Skellefteå tappar 300 invånare de kommande tio åren, men har då inte alls tagit med den stora satsningen på batterifabriken som av allt att döma kommer att ge kommunen en klar befolkningsökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer