Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur Dorotea och Åsele samarbeta för att försöka minska ofrivillig ensamhet hos äldre. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Dorotea och Åsele i nytt projekt – ska minska ofrivillig ensamhet hos äldre

Publicerad

Dorotea och Åsele satsar nu på att minska den ofrivilliga ensamheten hos äldre. I ett projekt ska unga besöka äldre, som inte har någon hjälp av hemtjänsten, och göra lättare insatser.

Kommunerna går ihop och samarbetar med ett finskt företag som ska anställa unga och långtidsarbetslösa som i sin tur ska besöka äldre, som inte har mer hjälp än trygghetslarm, för olika aktiviteter. Det är de äldre själva som bestämmer vad de vill ha hjälp med.

– Det här kan verkligen bli en win-win, säger Gaby Bisping, socialchef på Dorotea kommun.

Åtta personer omfattas

Ofrivillig ensamhet är en riskfaktor, både psykiskt och fysiskt. Pengarna till satsningen kommer från statsbidrag och i februari hoppas man kunna vara igång med insatserna som kommer erbjudas till totalt åtta personer i de båda kommunerna.

Det kan låta lite, men enligt Gaby Bisping måste man börja någonstans.

– Är det så att det är många som är intresserade får vi se om vi kan utöka det, säger hon.

Projektet utvärderas tillsammans med företaget en gång i månaden. Förhoppningen är att det även ska leda till en ökad fysisk aktivitet bland de äldre, och på så sätt kanske de äldre kan bo hemma längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.