Femteklassarna passade på att intervjua landshövdingen. Foto: SVT

Gör nyheter i skolarbetet – prisas med stipendium

Publicerad

Elever i klass 5b från Strandenskolan i Dorotea jobbar som nyhetsreportrar och gör sina egna nyhetssändningar i skolarbetet

Nu har dom fått ett stipendium på 50 000 kronor för sitt sätt att jobba.

Utrustade med kamera och mikrofon kom femteklassarna från Dorotea till länsresidenset i Umeå för att få skaka hand med landshövdingen och sen få stipendiet från Företagsam skola grundat av pengar från Kempestiftelsen.

– Vi delar ut stipendiaten till klasser som på något sätt arbetar kreativt och innovativt med elevernas lärande, säger Eva Leffler.

”På det viset blir man samhällsintresserad”

Landshövdingen förklarade att hon väntade engelske ambassadören som gäst till kvällen men innan dess var allt ljus på eleverna från Strandenskolan i Dorotea.

– Eleverna fokuserar på nyheter i det de gör och på det viset blir man ju samhällsintresserad, säger Magdalena Andersson, landshövding.

Vad ska du bli när du gått ut skolan då?

– Det vet jag inte, jag är inte så duktig i matte så det kanske blir någonting med nyheter, säger Emmely Hansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.