I Dorotea minskade folkmängden med 2,9 procent förra året, Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Doroteas befolkning minskade mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Både Dorotea och Skellefteå finns bland de kommuner som tappade mest i folkmängd förra året. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. 

I Skellefteå minskade befolkningen med 256 personer, det är näst mest i hela landet sett till antal personer. Endast I Kristinehamn i Värmland minskade befolkningen mer. 

I förhållande till kommunernas folkmängd så tar Dorotea täten på jumbolistan. Där minskade folkmängden med 2,9 procent förra året, vilket var den största, så kallade relativa, folkminskningen.

”Stora delar av landet bortglömt”

Nicke Grahn (L) som är kommunalråd i Dorotea tycker att utvecklingen är tråkig och konstaterar att den till viss del kan förklaras med utflyttade flyktingfamiljer och lågt barnafödande, men han menar samtidigt att det i grunden handlar om dålig kunskap och dåliga beslut på central nivå.

– Kunskapen hos centrala beslutsfattare om norra Sverige, och landsbygd överhuvudtaget, är usel. I dag är stora delar av landet bortglömt, oavsett politiskt parti, säger Grahn.

Grahn säger att Dorotea har ett stort arbete framför sig för att bli en attraktiv ort att bo på, men att det också kräver en politik som omfattar hela landet och att man ser till de fördelar som finns med att bo utanför storstäderna.- Man kan inte bara lyfta nackdelarna med att bo i glesbygd. Det är fantastiskt att bo här när du ska uppfostra barn till exempel, eller om du gillar att rå dig själv. Jag tycker jag känner mig som en hel människa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.