Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En procent försvinner varje år” – hör ekonomichefen Simon Blomberg och Doroteaborna om befolkningsminskningen. Foto: SVT

Doroteas befolkning minskar – är Sveriges näst minsta kommun

Publicerad

Befolkningen i Doroteas kommun har minskat, och siffran fortsätter att sjunka.

Dorotea har gått om tvåan Sorsele och är nu Sveriges näst minsta kommun i antalet invånare. 

– Lite grovt kan man räkna att en procent försvinner varje år, säger Simon Blomberg, ekonomichef på Dorotea kommun.

Under de senaste 10 åren har befolkningen i Dorotea minskat med 14 procent. Det blir allt svårare att hitta arbetskraft och att fylla bostäderna som finns i kommunen.

Statistik från SCB visar att Dorotea tappade flest invånare procentuellt av alla länets kommuner under 2021. Kommunen har även placerats sig som den näst minsta kommunen i hela Sverige.

Valet 2022 Dorotea

– För det mesta är det personer i arbetsför ålder som flyttar och då tar de med sig barnen. Det är också många yngre som flyttar för studier, säger Simon Blomberg. 

Åldrande befolkning

De som bor kvar i kommunen har en medelålder på 49 år, vilket är över rikssnittet och högst i Västerbotten.

– Vi har två som är över 100 år, men det finns även många över 80 och 90 också. I Dorotea lever man väldigt länge, säger Simon Blomberg.

Enligt Doroteabon Wilma Arhusiander saknar hon aktiviteter och mindre jobb som skulle få fler unga att vara kvar i kommunen, hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Dorotea

Mer i ämnet