Foto: SVT

Dragonskolan får kritik efter nollning

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Elitidrottsgymnasiet i Umeå rakade av sig håret i samband med nollning. Nu kräver Skolinspektionen att skolan vidtar åtgärder för att förhindra kränkningar.

Under hösten 2015 blev Dragonskolans Elitidrottsgymnasium granskat av Skolinspektionen. Skolinspektionen besökte skolan och elever och personal fick anonymt besvara en enkät. Vid granskningen kom det fram att en elev under hösten kränkts under en nollning. Enligt skolans rektor handlar det om en elev som själv rakat av sig håret på huvudet.

– Vi anade att det handlade om grupptryck. Eleven själv kände sig inte kränkt. Men vi misstänkte att han blivit påverkad därför utredde vi händelsen, säger Henrik Ragnvaldsson.

Symboliska handlingar

En liknande händelse ska ha skett några år tidigare på skolan. Enligt Skolinspektionen har det förekommit symboliska handlingar på skolan. Nya elever har förväntas göra saker eller blivit utsatta för handlingar som kan klassas som kränkningar.

Det anses också  finnas ett ojämnt förhållande mellan elever på skolan. Elever som börjar årskurs ett hamnar i en miljö där det är svårt att säga ifrån. Skolinspektionen kräver nu att Dragonskolan genomför ytterligare åtgärder för att främja elevers trygghet och motverka kränkande behandling.

– De tycker att det inte är tydligt i dokumenten hur vi jobbar med kränkande behandling. Vi kommer att förtydliga det så även de som inte är insatta i vår verksamhet förstår vårt arbetssätt. Vi kommer även starta ett tydligare arbete under våren för att jobba med hur eleverna ska bete sig när de börjar tvåan och trean mot de yngre eleverna, säger Ragnvaldsson.

Fler skolor får kritik

Totalt har 30 idrottsutbildningar med elevhem granskats av Skolinspektionen för att se om de lever upp till skollagens krav om en skolmiljö fri från kränkande behandling av elever. Av de granskade skolorna lever 13 inte upp till skollagens krav om åtgärder för kränkande behandling. På flera skolor i granskningen betraktar eleverna själva inte en hård jargong på skolan som ett problem.

– Då behöver vi ändå en diskussion om kränkningar ska vara rimligt, säger Gunnar Olausson.

Idrottsskolorna riskområde

Skolinspektionen kräver nu att skolorna som fått anmärkning snarast börjar bedriva ett målinriktat arbete mot kränkningar.

– Idrottsskolorna har visat sig vara ett riskområde i och med att eleverna inte bor hemma, utan vid skolan. I dessa skolor präglas stämningen också i högre grad av konkurrens och tävlingsmoment. Sådana saker som verkar vara okej i idrottens värld har följt med också i skolan, säger Gunnar Olausson, enhetschef vid Skolinspektionen, till TT.

Har du erfarenheter av nollningar som urartad? Hör av dig till oss på vasterbotten@svt.se

Fakta: Lever inte upp till skollagen

En femtedel av eleverna som svarat i Skolinspektionens enkät uppger att de har blivit utsatta för kränkningar av en annan elev eller en vuxen.

Skolorna som fått kritik är:

Lindeskolan i Lindesberg

Marks gymnasieskola

Vretagymnasiet i Linköping

Malung-Sälens gymnasieskola

Filbornaskolan i Helsingborg

Nordenbergsskolan Olofström

Välkommaskolan i Gällivare

Rudbecksskolan i Sollentuna

Timrå gymnasium

Polhemskolan i Lund

Hagagymnasiet i Borlänge

Procivitas privata gymnasium i Växjö

Dragonsskolans Elitidrottsgymnasium i Umeå.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.