Barn hittades i älven i Vindelns kommun – vårdas för kritiska skador

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn hittades på lördagen i Umeälven i Vindelns kommun efter ett drunkningstillbud. Det handlar om ett yngre barn, som fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. På söndag eftermiddag uppger sjukvården att barnet ligger på intensivvårdsavdelning.

Larmet kom vid 15.23 på lördagen, om att en minderårig person hade hamnat i Umeälvens vatten på en ort i Vindelns kommun.

Räddningstjänst, polis och ambulans kallades ut till platsen. Enligt polisen hade barnet varit försvunnet en kort tid innan händelsen.

– Personen har tagits upp ur vattnet och kommer att föras med ambulanshelikopter till sjukhus, meddelade Ola Nilsson, operatör på SOS Alarm, strax innan 17-tiden.

Låg i isvak

– Vi kommer fortsätta arbetet med att dokumentera platsen och ta uppgifter om vad som hänt, meddelar Nora Fällman, RLC-befäl på polisen, under kvällen.

Fällman rapporterar senare att det är ett yngre barn som påträffats i en vak i älven. Hjärt- och lungräddning utfördes tills ambulanshelikopter anlände och barnet har förts till universitetssjukhuset i Umeå.

Livshotande skada

På kvällen uppger också polisen att de anhöriga till barnet är underrättade om drunkningstillbudet. Då kunde de fortfarande inte ge några uppgifter om skadeläget för barnet.

På söndag eftermiddag meddelar Region Västerbotten att barnet, en pojke, vårdas på intensiven för kritiska skador. Kritisk skada motsvarar livshotande skador i vårdens graderingssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.