Foto: SVT

Maja behövde terapi – broderade ironiska uppmaningar

Uppdaterad
Publicerad

”Ta bara en promenad!” ”Tänk positivt!”. Det var några uppmaningar som Maja Delborn från Skellefteå fick när hon blev sjukskriven för utmattning. Det gjorde henne mest bara arg, men hon vände det till något kreativt och gjorde broderier av budskapen.

Maja Delborn från Skellefteå är 21 år och började brodera då hon blev sjuskriven för utmattning. Hon fick höra att det bara var att rycka upp sig, inte vara så bitter och tänka positivt, de uppmaningarna har nu blivit broderier.

Ironi för att kunna skämta

Hon är kreativ och konstnärlig så i stället för att fortsätta vara irriterad började hon brodera alla citat.

– Jag gör det med lite ironi och för att kunna skämta om hur jag mår, säger Maja.

Hon är 21 år i dag och tycker att hon är på bättringsvägen, mycket är tack vare att hon broderar.

– Det känns bra när jag får göra något kreativt och det att det faktiskt syns att jag gjort något, de dagar jag orkar, säger Maja.

Dessutom är det folk som har sett hennes broderier på Instagram och hört av sig för att de vill köpa tavlor av henne.

Foto: SVT/Jessica Söderlund

”Periodvis orkade jag inte ens duscha”

När hon brakade ihop hade Maja bott i Stockholm några veckor och precis börjat sitt nya jobb på Fotografiska.

– Utåt sett så var allt bra. Jag hade ett häftigt jobb och bodde i innerstan i Stockholm, så det kändes som ett nederlag när jag flyttade hem till Skellefteå igen när jag insåg att jag inte orkade. Det var många som inte förstod, säger Maja.

Efter ett tag började kommentarerna komma: Att hon bara skulle rycka upp sig och tänka positivt. Men för Maja blev det mest ett hån, eftersom hon knappt var kapabel till att ta sig upp ur sängen.

– Det gick långa perioder då jag inte ens orkade duscha, det var hemskt och jag skämdes.

Broderi som terapi

Men med tiden har dagarna då hon mår bättre blivit fler, men hon är inte frisk än. Däremot har hon hittat sätt att hantera vardagen för att det ska gå mot rätt håll.

– Det känns bra för nu skäms jag inte längre för att jag blev sjuk. Jag har accepterat det och vågar prata om det. Och där har mina broderier stor betydelse. När folk ser dem så öppnar det upp för samtal och det är den bästa medicinen. Att prata om det som är lite tabu gör att det inte längre blir tabu och inte lika skämmigt, säger Maja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.