Åsele avfolkas sakta. Foto: SVT

Ledarkvartett tar över i Åsele

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bestämt hur Åsele kommer att styras de närmsta fyra åren. Det blir fyra herrar i en ledningsgrupp. Organisationen är lånad från näringslivet.

Åseles ledarkvartett presenterades tidigare under torsdagen. Under den kommande mandatperioden ska kommunen styras av Åselepartiet och Opinion: Fyra herrar som bildar en ledningsgrupp vars organisation är hämtad från näringslivet.

– Vi har tagit det här tänket från företagsvärlden och vi har delat upp olika ansvarsområden mellan oss, säger Jonas Ternestål, Opinion.

Egon Persson och Brage Sundberg från Åselepartiet båda är kommunalråd, men en kommer att ha ansvar för interna frågor inom kommunen och en ska arbeta utåt, bland annat mot Region Västerbotten.

Kommer båda att arvoderas?

– I slutändan är det inte tänkt att något av det här ska bli dyrare än vad det varit tidigare. Kommunalrådstjänsten kommer fortfarande att vara en tjänst, men delas upp på två personer.

– Vi har som mål att komma ner till en 50%-ig kommunalrådstjänst, säger Egon Persson.

Anders Westman, Åselepartiet, ingår i ledningsgruppen och kommer att ha en borgmästarroll, till exempel vara med på invigningar och liknande.

Jonas Ternestål, Opinion, kommer att få rollen som vice kommunalråd.

Partierna överens

– Man behöver inte göra som man alltid gjort. Vi har haft möte med alla politiska partier och vi hade berett plats för alla, men det var inte alla som ville vara med, säger Egon Persson.

Räknar Åselepartiet med stöd från Opinion för budgeten?

– I stort är alla partier överens. Det handlar om några småsaker som ska korrigeras bara, säger Egon Persson.

Inget politiskt samarbete

Opinion och Åselepartiet har ett valtekniskt samarbete så till vida att de delat upp stolarna i kommunens olika nämnder mellan sig. Men Jonas Ternestål är tydlig med att det här samarbetet inte innebär att Opinion och Åselepartiet inleder ett politiskt samarbete.

– Inför budgeten kommer vi att diskutera de olika idéer som finns istället för att bara klubba igenom ett majoritetsbeslut. Det gör ingen bra politik och leder bara till maktskifte vart fjärde år, säger Ternestål.

Opinion har 6 mandat av Åseles totalt 31, Åselepartiet har 11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.