Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den besvärliga vintern har varit ovanligt kostsam – hör om det stora antalet skadeanmälningar har inkommit till Länsförsäkringar Västerbotten. Foto: Anders Öhlund/SVT

Dyr nota efter köldsmockan i Västerbotten – minst 20 miljoner: ”Ovanligt svår”

Publicerad

Minst 450 anmälningar om frysta rör och spruckna ledningar har Länsförsäkringar i Umeå fått in efter januari månads köldsmocka. Dessutom har trafikolyckorna ökat när vädret varit ostadigt.

– Vi räknar med att det kommer att kosta oss minst 20 miljoner kronor, säger Christoffer Jonsson skadechef vid Länsförsäkringar Västerbotten.

Försäkringsbolaget har blivit nedringda om skador under köldsmockan som drabbade länet vid årsskiftet, där temperaturen på många håll låg kring 40 minusgrader.

– Vad gäller trafikskador har vi sett dubbelt så många anmälningar som normalt. Folk har kört i diket och krockat då snön har vräkt ner, säger Christoffer Jonsson.

Premie kan ändras på sikt

Länsförsäkringar har ungefär 70 procent av hemförsäkringarna i Västerbotten. Någon höjning av försäkringspremierna räknar dock inte Länsförsäkringar med i nuläget.

– Även om det är många skador vid ett enda tillfälle handlar en höjning mer om trenderna. Översvämningar kostar mer än köldsmockan, säger skadechefen Christoffer Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.