Dyrare fjärrvärme i nybyggda hus

Uppdaterad
Publicerad

Umeå Energi kan tänka sig att höja anslutningavgiften till fjärrvärmenätet i nybyggda bostadsområden.

Anledningen är att husen är byggda enligt nya byggnormen och drar för lite energi och då blir lönsamheten dålig för energibolaget. Även i Sundsvall och Luleå agerar energibolagen likadant.

Det är Boverkets nya byggnormer från den 1 juli 2007 som gör att alla nya hus bland annat ska byggas med tjockare isolering och tätare väggar – allt för att spara energi.

– Det här gör att energibolagen blir tvingade att höja sina taxor därför att dom ligger ute med sina investeringar och vill få in pengar,säger Håkan Hedman, projektutvecklare på Myresjöhus i Umeå.

250 nya hus med de nya byggnormerna

På området Tavleliden vid Tomtebo ska det byggas 250 hus efter de nya byggnormerna. Umeå Energi ville först inte dra fram fjärrvärmen dit då lönsamheten skulle bli för dålig. Men efter hårda påtryckningar och efter en mycket dyrare anslutningsavgift ändrade de sig.

– Vi hade en diskussion och en förhandling och kom överrens om en 11 000 kronor högre högre anslutningsavgit. Den slutade på 20 000 kronor istället för 9 000, berättar Anders Johansson, marknadschef på Umeå Energi.

Även de kommunala energibolagen i Luleå och Sundsvall säger att de tror det blir nödvändigt att höja anslutningsavgiften till fjärrvärmenätet i dom områden där det byggs efter Boverkets nya normer.

– Alternativet blir att ingen fjärrvärme dras fram överhuvudtaget, säger Jan Kroppegård fjärrvärmechef vid Sundsvall Energi.

”Folk struntar i miljön om det finns billigare alternativ”

Och husförsäljarna ser nu att kunderna istället för miljövänlig fjärrvärme istället väljer berg och jordvärme eller frånluftspump då det blir billigare.

– Dom här nya energikraven som ställs på husen gör att det omkullkastar den miljösatsning som var planerad genom fjärrvärme. Folk struntar i miljön om det finns billigare alternativ. Det är synd att det blivit så här, säger Håkan Hedman vid Myresjöhus.

Berno Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.