Landstinget åtgärdar sjuka husproblemen i sina byggnader. Notan blir mellan 15 och 20 miljoner Foto: Svt

Dyrt åtgärda sjuka hus

Uppdaterad
Publicerad

Det kostar landstinget i Västerbotten mellan 15 och 20 miljoner att åtgärda sina sjuka hus.

Just nu finns över 30 objekt på listan över misstänkta eller konstaterade sjuka hus. De allra flesta problemlokalerna finns på Universitetssjukhuset i Umeå. Enstaka fall har dykt upp på olika håll i resten av länet – i Bjurholm, Sävar och Skellefteå.

Sjuka hus – eller SBS, Sick Building Syndrom, som problem i inomhusmiljön brukar kallas på fackspråk – är inget nytt inom landstinget i Västerbotten. Men det har blivit vanligare, och efter påstötningar från Arbetsmiljöverket har nu landstinget tagit fram en handlingsplan för hur fenomenet ska hanteras.

Tillfälliga omflyttningar

– Eftersom verksamheten vid NUS måste fungera hela tiden har det varit svårt att komma åt att åtgärda problemlokaler. Men just nu sanerar vi en utrymd avdelning, och när det är klart ska andra avdelningar tillfälligt kunna flytta hit om vi behöver sanera eller bygga om någonstans på sjukhuset, säger Ulf Widmark, fastighetschef vid landstinget

Totalt finns mer än 500 000 kvadratmeter byggnadsyta i landstingets ägo. Till det kommer nära 100 000 kvadrat som hyrs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.