Foto: SVT

Efter 30 år – nu byggs multibanan

Uppdaterad
Publicerad

Efter 30 års diskussioner byggs nu en multifunktionsbana i Lycksele. En 5,5 kilometer lång träningsbana vid Tannbergsskolan gör att skidgymnasiets elever snart slipper åka rullskidor på vägarna.

– Underbart, det är inte kul att varje dag vara ute och åka på vägarna bland bilarna, säger Elina Nilsson, elev vid skidgymnasiet i Lycksele.

För skidgymnasiet handlar multibanan om ren och skär överlevnad. Ska skidgymnasiet i Lycksele fortsätta att konkurrera med andra gymnasieskolor om skideleverna är bygget av banan ett måste, menar Petter Ögren, tränare vid skolan.

– Nu hamnar vi i topp igen bland de bästa skolorna. 50 meter till en rullskidbana från klassrummet. En bana som är 5,5 kilometer lång och inga bilar, hurra, säger Petter Ögren.

Banans bredd  blir ca 5,5-6  meter. 3,5 meter blir asfalterat, dessutom blir det 1,5 meter löparbana bredvis. Bygget kommer att ta ett år, först nästa sommar sedan banan satt sig ordentligt kommer den att asfalteras.

– Även om den nu kostar oss 20 miljoner kronor är det en framtidssatsning för Lycksele. Det är inte bara skidåkare och motionärer som kan använda banan. Det går bra även för rullstolsburna,  säger Lilly Bäcklund (S) kommunalråd i Lycksele som hoppas mycket på den nya multifunktionsbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.