Efter 60 år fick Magdalena Vallström nog och stängde butiken Foto: SVT

Skulle sommarjobba i sjuan – blev kvar i 60 år

Uppdaterad
Publicerad

Väggarna i butiken i Blattnicksele kröp allt närmare och till slut fick Magdalena Vallström nog. Hon låste butiken, gick hem och rår sedan dess över sin egen tid.

I över 60 år stod Magdalena Vallström bakom kassadisken i affären ”Violas efterträdare”. Kändisarna besökte butiken och ”Violas efterträdare” i Blattnicksele var något av ett landmärke i byn, men för ungefär ett och ett halvt år sedan fick hon nog.

– Det blev till slut för mycket. En del går in i väggen, men jag kände att väggarna kom över mig i stället och jag var tvungen att sluta, säger Magdalena Vallström.

Låste dörren och gick ut

Det fanns kläder, tyger, sängkläder och till och med godis i butiken. Dit kom de flesta bybor, men också folk långväga ifrån, för att träffas och prata bort en stund. Den dagen då det liksom tog stopp för för Magdalena låste hon bara butiken och gick ut. Och hon har inte hunnit tömma butiken ännu, även om PMU har hört av sig.

Magdalena har inte orkat ta itu med det som finns kvar i butiken, men nu har PMU hört av sig. Foto: SVT

– Jag jobbar på det, säger hon och skrattar. Men någon utförsäljning blir det inte. Jag får nog ge bort det till välgörande ändamål.

Maud Olofsson köpte trosor

Flera kändisar har besökt Blattnicksele, mycket tack vare det ovanliga och roliga bynamnet, men också för att få titta in hos ”Violas efterträdare”.

– Ja, Maud Olofsson gjorde mycket reklam för mig då hon var inne här och köpte trosor hos mig. Och så var Fredrik Lindström här och spelade in dialektprogrammet, säger Magdalena Vallström.

Att det skulle bli 60 år bakom disken i klädaffären trodde hon aldrig.

– Jag skulle sommarjobba när jag hade gått ut sjuan, men sen blev jag kvar och har alltid trivts.

Internet har gjort att det inte är lätt att driva en affärsverksamhet i glesbygd. Det mesta beställs på nätet numera.

– Kolla in i postutlämningen här i byn, där är det fullt med paket i långa banor. Kanske är det en naturlig utveckling, men posten kan inte riktigt ersätta den sociala samvaron som vi hade på affären, säger Magdalena Vallström.

Magdalena Vallström känner hon fått mer tid att rå över sen hon stängt butiken. Foto: SVT

Hon tar några tag med snöspaden och spänner i sparken. Trots sina dryga 75 år år är hon pigg och glad på rösten.

– Jag tycker det är underbart att själv rå över tiden, även om jag numera har svårt att få tiden att räcka till. Och flyttar det gör jag då aldrig för jag tycker att det här är en helt underbar plats att bo på, säger Magdalena innan hon sparkar iväg längs byavägen från sin gamla arbetsplats till sitt hus cirka 200 meter bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.