Foto: SVT/arkiv

Efter bränderna: Nya flyktingboenden hålls hemliga

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har beslutat att hemlighålla var de tillfälliga flyktingboendena ska ligga i Umeå. Anledningen är den senaste tidens brandattacker.

Just nu håller Umeå kommun på att förbereda boendeplatser för 150 flyktingar som väntas komma i slutet av denna vecka. Flyktingarna ska bo i lediga lokaler i Holmsund och på Teg som tidigare används för utbildning. Men exakt var tänker inte kommunen berätta.

– Det är av omtanke om flyktingarna, personalen och alla volontärer som ska vistas i lokalerna, säger socialdirektören Ewa Klingefors-Hedlund till SVT Nyheter Västerbotten.

#flykt

Kommer ha vakter

Beslutet fattades efter de senaste dagarnas bränder på flyktingboenden och asylboenden på andra platser i landet. I helgen brann till exempel en gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka.

– Vårt fokus nu är trygghet och säkerhet. Sedan förstår jag att det inte går att hemlighålla hur länge som helst. Men vi vill ge arbetsro till de som jobbar med att färdigställa boendena, säger Ewa Klingefors-Hedlund.

Inget konkret hot har kommit in till Umeå kommun, men enligt socialdirektören kommer man att ha vakter på plats när boendena öppnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet