Nu öppnar sjukstugan igen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, måndag, är verksamheten igång i full omfattning vid sjukstugan i Dorotea. Efter en flera år lång strid, där sjukstugan bland annat ockuperades under tre år, kom landstinget och Dorotea kommun tidigare år överens om en lösning.

Överenskommelsen innebär att landstinget står för fyra observationsplatser och kommunen ansvarar för fyra korttidsplatser. Den totala kostnaden är 11 miljoner kronor per år. 4,4 miljoner av denna summa står kommunen för.

Idag startar verksamheten och på torsdag sker den officiella invigningen. Men det kommer att dröja ytterligare några veckor, till den 12 september, innan de första patienterna kan tas emot.

Folkomröstning vägledde

Som en del i landstingets sparplan ”Projekt balans” planerades det för en neddragning av vårdplatserna i Dorotea för några år sedan. Detta ledde till kraftfulla protester. I janurari 2012 inelddes en ockupation av sjukstugan som varade i tre år. Det s k Doroteaupproret lyckades också samla in tillräckligt många namn för att landstinget skulle tvingas ta upp kravet på en folkomröstningen. Resultatet av folkomröstningen blev en kraftig majoritet för alternativet att återställa vårdplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Doroteaupproret

Mer i ämnet