Foto: SVT

Efter flera varsel: Nu expanderar Setra i Malå

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2008 har flera anställda blivit varslade om uppsägning på träföretaget Setra i Malå. Men nu kommer vändningen. Både produktionen och personalstyrkan ska öka.

– Det är betydligt trevligare när det går åt det här hållet, säger platschefen Hans Liljeström.

För nio år sedan var det tal om att Setras sågverk i Malå riskerade att läggas ned. I stället blev det sågverket i Piteå. Men företaget har de senaste åren varslat flera av sina anställda. I höstas gick företaget ut med att de satsar 20 miljoner kring sågverket i Malå, men i samband med det skulle fyra tjänster försvinna.

Ser en ökad efterfrågan

Nu kommer däremot positiva nyheter. Produktionen vid Setra i Malå ska öka med 20 procent, vilket innebär att 15 nya tjänster ska tillsättas.

– Det är en långsiktig investering. Vi har en stabil efterfrågan på sågade trävaror och en ökande efterfrågan på interiöra produkter, så nu behöver vi mer personal, säger platschefen Hans Liljeström.

20 tjänster ska tillsättas

I dag är det omkring 70 anställda på Setra i Malå. I och med expanderingen ska 15 nya tjänster tillsättas. Dessutom stundar en del pensionsavgångar, vilket innebär att ytterligare fem tjänster kommer lös.

– Vår utmaning är nu att klara av rekryteringen i tid. Planen är att köra igång med produktionsökningen i september, men vi kommer att börja ta in personal löpande redan i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.