Arkivbild. Foto: SVT

Efter inbrottet: Nu ses säkerheten på flygplatsen över

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser man över säkerhetsarbetet på Umeå Airport. Det sedan någon tog sig förbi stängslet och klottrade på området.

– Vi kommer att fundera på om det är något vi behöver förstärka, säger flygplatschefen B-O Lindgren.

Det var natten mot söndag som någon klippt upp staketet, tagit sig in på flygplatsområdet och klottrat, var vill flygplatschefen inte säga. Men det hela ska ha skett långt från flygplatsterminalen och flygplanen.

– Vi upptäckte det här så fort vi kunde upptäcka det helt enkelt, säger B-O Lidgren.

Säkerheten består av både tekniska övervakningssystem som kameror och larm och manuella ronderingar där man anser att det behövs.

– Säkerheten är ju generellt sett väldigt hög på en flygplats. Vi har dygnetruntbemannat för bevakning bara av flygplatsen. Det är en av de anläggningar i det svenska samhället som har en väldigt hög skyddsnivå, säger B-O Lindgren.

Trots detta kommer man nu att se över säkerhetsarbetet.

– Vi kommer att titta på det här och vi kommer att fundera över om det är något vi behöver förändra eller något vi behöver förstärka.

B-O Lindgren säger att man som passagerare inte behöver oroa sig alls, till exempel för att någon obehörig skulle kunna ta sig in till flygen och flygplatsterminalen och utsätta det för ett terrorangrepp.

– Man behöver inte vara orolig alls, för det här berör inte passagerarflyget. Man kommer inte i närheten av passagerarflygplanen över huvud taget, säger han.

– Det gör man inte obemärkt, det går inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.