Efter inbrottet i vattentornet i Robertsfors uppmanas de boende i Robertsfors och Sikeå att inte dricka vattnet. Nu har vattentornet spärrats av och dörren blockerats med en grävskopa. Foto: SVT/Mario Achi

Efter inbrottet – vattentornet töms på vatten

Uppdaterad
Publicerad

Vattentornet i Robertsfors måste tömmas och rengöras. Analyssvaren på vattnet kommer dröja i tre dygn, och invånare uppmanas för säkerhets skull att koka kranvattnet som nu tillförs från en reservkälla.

Strax innan lunchtid meddelade Robertsfors kommun att vattentornet som har drabbats av inbrott måste tömmas på vatten och rengöras innan det kan tas i drift. Berörda boende kan dock dricka vattnet ur kranen förutsatt att det kokas först eftersom man dragit om ledningen från en reservkälla. Kommunens bedömning är att vattnet kan användas om det kokas först.

Försiktighetsåtgärd att koka vattnet från reservkällan

I nuläget finns det ingen indikation på att någon ska ha gjort något med vattnet, det säger kommunchef Karin Ahnqvist.

– Det har varit ett inbrott och vi har inte haft ett fullt slutet system, så det här är en ren försiktighetåtgärd, säger hon.

De mikrobiologiska proverna på vattnet tar minst tre dygn att odla innan provsvaren är klara.

– För att vara försiktig så har vi en rekommendation att om man känner sig orolig så fortsätter man att koka vattnet om det nu skulle finnas något i ledningarna som är bakteriellt. Just nu finns inget vatten i ledningarna som kommer från tornet, men det är en ren försiktighetsåtgärd att koka vattnet, säger hon.

Tömningen och rengöringen av vattentornet beräknas att ta ungefär ett dygn.

Överväger förstärkning av säkerheten

Hur har säkerheten varit kring vattentornet tidigare?

– Vi har regelbundet personal som åker förbi, så det har självklart funnits ett säkerhetstänk och ordentliga lås och dörrar i flera lager där. Det är inget öppet torn, utan har forcerats med ordentligt våld. Men självklart kommer vi behöva fundera på om vi behöver säkra upp det ännu mer och lägga resurser på kostsamma larm eller liknande för att folk inte kan hålla sig ifrån tornet, säger Karin Ahnqvist.

Platsen kring vattentornet är avspärrad och en polispatrull arbetade fortfarande på platsen vid lunchtid på måndagen.

– Vi har en patrull som jobbar med ärendet men vi har ingen närmare information om arbetet där. Det pågår en brottsplatsundersökning genomförs, men vi har ingen detalj kring vilken sorts rubricering det gäller, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.