Fyra gånger per år kontrollerar djurparken sina stängslen och hägn. Foto: SVT

Efter järvrymningen – djurparken ska se över sina rutiner

Uppdaterad
Publicerad

En järv har rymt från Lycksele djurpark och söks nu av eftersöksjägare. Enligt Djurparkens vd vet man vilket område den befinner sig i. Händelsen har nu gjort att verksamheten kommer att behöva se över sina rutiner.

Det var i tisdags som personal vid djurparken upptäckte att järven tagit sig ut ur sitt hägn. Det var lokaltidningen först med att berätta. Under torsdagen söks den fortfarande och enligt djurparkens vd, Håkan Carlström, har man lokaliserat den.

– Den är fortfarande ute men vi vet vilket område den befinner sig i. Vi är ute med skoter då vi har över en meter snö och vi har två alternativ: antingen kan vi skjuta bedövning eller avliva den, säger han.

Länsstyrelsen: ”Måste se över sina rutiner”

Att järven lyckats rymma från djurparken kommer nu att bli ett ärende hos länsstyrelsen.

– Nu har de på sig att redovisa hur detta har hänt. Man måste absolut se över sina rutiner och om man kan stärka stängslen så att detta inte händer igen, säger Joel Selberg, handläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Enligt Håkan Carlström kommer man också att se över sina stängsel och hägnen.

– Ja självklart, vi har hägn för alla djur där vi gör en kontroll fyra gånger per år och detta gjorde man så sent som förra veckan och då var det helt okej. Vi har lagat det men måste se till att stärka upp så det inte händer igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.