– Jag litar på polisens bedömning och de säger att det för det allra mesta är det fullt tillräckligt med en patrull, säger Helén Pettersson (S).

Efter kritik mot polisbrist – politiker besöker inlandet

Publicerad

Socialdemokrater i Västerbotten besökte under måndagen polisen i Åsele för att diskutera polisbemanningen i Södra Lappland.
– Det är inte så mörkt och eländigt som de framstått, säger Helén Pettersson (S).

Under måndagen besökte tre socialdemokratiska riksdagsledamöter från Västerbotten polisen i Åsele. Anledningen är att man ville diskutera polisbemanningen med poliserna i Åsele.

– Det har varit mycket diskussioner om polisbrist. Vi kan se efter mötet att bilden som målats ut inte riktigt stämmer, säger Helén Pettersson (S).

”Populistiskt utspel”

Under vardagsnätter är det endast en polisbil som ska täcka hela södra Lappland. Detta har väckt mycket kritik och bland annat från Centerpartiet i Västerbotten.

– Jag ser det som ett populistiskt utspel från Centerpartiet. Det är klart att man har utmaningar men det handlar främst om svårigheter att rekrytera personal, säger Helén Pettersson (S).

”Vissa har fått vänta på polis för länge”

När en butik i Dorotea hade inbrott fick ägaren vänta fem timmar på polisen.

– Det är klart att det varit ett antal fall där man fått vänta alldeles för länge och så ska det inte vara. Man ska kunna känna sig trygg när man råkar ut för brott i inlandet, säger Helén Pettersson (S).

Tycker du att det räcker med en polisbil för att bevaka Södra lappland?

– Jag litar på polisens bedömning och de säger att det för de allra mesta är det fullt tillräckligt med en patrull. Man hjälps över länsgränserna. Min bild som jag fått är att det inte är nattpatrulldelen som är det största problemet, utan istället svårigheter att rektytera nya poliser, säger Helén Pettersson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer