Foto: Patrik Samuelsson SVT

Efter nya covidutbrottet på Northvolt – nu vaccineras personal på plats

Uppdaterad
Publicerad

Efter det andra stora covidutbrottet inom ett år på Northvolt har Region Västerbotten börjat vaccinera de som bygger batterifabriken på plats. Det är den första massvaccinationen som Region Västerbotten gör tillsammans med ett större företag.

I Norrbotten samarbetade Region och några stora privata företag med att vaccinera personal under våren och sommarens stora massvaccinering. Något liknande samarbete gick aldrig att få till i Västerbotten förrän nu.

Helene Mikko som är verksamhetschef inom Skellefteås primärvård område nord har organiserat vaccineringen på Northvolt.

– Vi har vaccinerat upp mot hundra personer på två besök, så vi tycker att det går bra.

Försöker minska smittspridning

Ett par tusen personer från ett sjuttiotal länder bygger batterifabriken. 150 arbetare har rapporterats som positiva för covid-19 under ett par veckor.

För att förhindra smittspridning säger sig Northvolt föra diskussioner med underleverantörer om att de som arbetar på bygget antingen är eller kommer att bli vaccinerade.

– Vi erbjuder i samband med detta även vaccinationer på plats. Det här ska inte ses som ett införande av ett vaccinpass, utan som en temporär insats under en begränsad tid för att minska riskerna för smittspridning. Sedan kan det finnas omständigheter som gör att undantag måste göras från den principen, säger Anders Thor om ansvarar för samhällsrelationer på Northvolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.