Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jägareförbundet pratade om renmarksutredningen på utemässan i Lycksele. Hör jägareförbundet och Svenska samernas riksförbund om jakten i Girjas sameby Foto: Svt

Efter Girjasdomen: Jakten har minskat med 63 procent i samebyns område

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Girjas sameby tog över rätten att bestämma över jakten i sitt område har antalet jaktdagar minskat med 63 procent. Det kan jämföras med 14 procent i områden runtomkring.

– Vi tror att det är ett tecken på att det blir mindre jakt om samebyarna får bestämma , säger Anders Iacobæus från Umeå och ledamot i jägareförbundets fjällråd.

Girjas sameby, i Gällivare kommun, övertog upplåtelserätten gällande jakt och fiske genom en dom i högsta domstolen 2020. Sedan dess har de administrerat småviltsjakten på samebyns område.

– Det har fungerat bra. Det har minskat för att de utländska jägarna uteblivit, säger Matti Blind Berg, ordförande i Svenska samernas riksförbund och tidigare ordförande i Girjas sameby.

Kraftig minskning av jaktdygn

Enligt handlingar från renmarksutredningen som SVT Nyheter Västerbotten tagit del av har antalet jaktdygn minskat med 63% inom samebyns område. Något som gynnat rennäringen men jägareföbundet är kritiska.

Ville inte störa renskötseln

Småviltsjakten tillåts vanligtvis från den 25 augusti men för att inte störa renskötseln valde Girjas sameby som ligger i Gällivare kommun att starta jakten först den 15 september förra året. Det är också bara jägare från Norrbotten som tillåts köpa jaktkort inom Girjas sameby. Jägare från till exempel Västerbotten får därför inte jaga där längre.

Se Anders Iacobæus från jägareförundet och Matti Blind Berg förbundsordförande för Svenska samernas riksförbund och tidigare ordförande i Girjas sameby i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.