Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Fjellström, receptarie i Lycksele, som berättar att försäljningen av snabbtest för covid har ökat kraftigt. Foto: SVT

Ökad försäljning av snabbtester – apotek i Lycksele: ”Gått upp markant”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens ökade smittspridning har gjort att försäljningen av självtester för covid-19 tagit fart igen.

– De senaste två veckorna har det gått upp ganska markant. Vi får beställa hem stora volymer, säger Anna Fjellström, receptarie på Apotek Hjärtat i Lycksele.

Samtliga apotek som SVT varit i kontakt med beskriver en kraftig ökning i försäljningen av antigentester, så kallade snabbtester.

För Kronans Apotek handlar det om ungefär en fördubbling av försäljningen sedan slutet av juni. Apotek Hjärtat har sett en stadig ökning ända sedan vecka 22:

”Vi ser samtidigt att efterfrågan på förkylningsprodukter varit högre än normalt för säsongen under hela sommaren, så säkert har många symptom och är nyfikna på om det är covid,” skriver Monika Magnusson, försäljningsdirektör på Apotek Hjärtat i ett mail till SVT.

300-procentig ökning

Apoteket beskriver en ökning på 300 procent senaste veckan jämfört med slutet av maj och för nätapoteket Meds handlar det om en försäljningsökning på 250 procent i en motsvarande jämförelse.

Försäljningen av antigentester har däremot inte nått upp till nivåerna som apoteken hade runt årsskiftet.

Hör Anna Fjellström, receptarie i Lycksele om intresset för snabbtester i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.