Foto: SVT

Efterfrågade granskning av myndigheten – tystades ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkommit att flera toppar inom Region Västerbotten är frimurare och har nära relationer till varandra tyckte Fredrik Gunnarsson som var anställd inom Region Västerbotten att myndigheten skulle må bra av en oberoende granskning. Men granskningen uteblev, och i ett öppet brev skriver Gunnarsson att han istället blivit trakasserad och fråntagen insyn i organisationen.

I maj förra året skrev Västerbottens-Kuriren om att bland annat politiker och tjänstemän på toppositioner inom Region Västerbotten visat sig tillhöra sällskapet Svenska Ordens Frimurare.

På listan bland de aktiva fanns bland andra Thomas Hartman, kommunikationschef på Region Västerbotten, Edward Riedl, moderat riksdagsledamot och Jonas Lundström som är chef för enheten för näringsliv och samhälle på Region Västerbotten.

Oroades över topparnas relationer

Nu har Fredrik Gunnarsson, en före detta anställd vid myndigheten, skrivit ett öppet brev i Västerbottens Kuriren och berättat om hur han blev utfryst och trakasserad av ledningen på Region Västerbotten efter att ha efterfrågat en granskning av organisationen.

– Det är särskilt oroande att den enda granskande funktionen, regionens revision, är jävig eftersom Edward Riedl också är frimurare, säger Fredrik Gunnarsson, som i fyra år arbetade som internationell strateg på enheten för näringsliv och samhällsbyggnad, till tidningen.

Efter att uppgifterna om att flera toppar i Region Västerbotten är aktiva i samma frimurarverksamhet och att en eventuell jävsituation uppstått i och med att Edward Riedl (M), som även är nära vän med Thomas Hartman och hans familj, ska verka som en granskande funktion genom RV:s revision.

Ansågs sprida rykten

Efter att uppgifterna framkommit mailade Fredrik Gunnarsson en önskan till ledningen och fackliga företrädare om en utomstående och oberoende granskning av RV, och använde en granskning från 2011 av tjänstemän i förvaltningar i Göteborgs stad som exempel. Mailet fick han svar på från sin chef Jonas Lundström efter två veckor:

”Det här skriver jag bara med dig som adressat. Jag skriver det inte i egenskap av din chef, utan som en medmänniska och kollega som du sårar med att sprida rykten till den mängd kollegor som du gjorde med ditt mail för någon vecka sedan.”

Enligt VK blev Gunnarsson genom sms även varse om att Hartman tänkt kontakta hans fack, och ansåg att Gunnarsson spred rykten och försökte skada andra. Enligt Gunnarsson fick hans agerande tydliga konsekvenser.

– Jag blev exkluderad från information, fick inte ta del av initiativ som togs på enheten, inte inbjuden till möten eller grupper. Det är ett effektivt sätt att exkludera en människa. Jag blev starkt trakasserad, säger han till VK.

”Bör reflektera över sin syn på granskande funktion”

Fredrik Gunnarsson lämnade sin post på Region Västerbotten i november, men säger till VK att han inte är ute efter enskilda chefer på Region Västerbotten, utan menar att det handlar om förtroendet för makthavare i regionen bland medborgarna.

– Om inte Riedl ser att han befinner sig i en jävssituation så bör han reflektera över sin syn på vad en granskande funktion i revisionen innebär, säger Gunnarsson.

Riedl: Finns inget jävsförhållande

Ledningen på Region Västerbotten uttalade sig om händelserna till tidningen imorse.

– Det finns inget jävsförhållande överhuvudtaget, eller något annat som är suspekt. Det är inte konstigare än att jag känner folk som bor i Umeå. Så är det för de andra i politiskt styrda organisationer, människor har kopplingar till varandra. Men jag har aldrig hört talas om jävssituationer, säger Riedl till Västerbottens-Kuriren.

Regiondirektör på Region Västerbotten, Anna Pettersson, menar att det inte ligger något fel i att vara verksam i en organisation som frimurarna.

– Föreningsfriheten är starkt skyddad. Oavsett om det är i frimurarna eller i någon annan förening så har vi ett skydd för att kunna organisera oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.