Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi försöker komma in i det svenska samhället och vill hjälpa till att förbättra det” – hör Eid Mohammad Khalili om det höjda inkomstkravet Foto: Alva Jonsson/SVT

Eid Mohammad i Umeå hotas av nya reglerna för arbetskraftsinvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Eid Mohammad Khalili kom till Sverige för åtta år sedan. Han är utbildad undersköterska och jobbar på ett äldrecenter i Umeå sedan två år. Om några veckor ska han söka om arbetstillstånd. Det nya inkomstkravet gör honom orolig.

– Jag är väldigt ledsen. Jag vet inte hur jag ska klara av det, och samtidigt kan ju inte cheferna bara höja våra löner, det vore inte rätt heller, säger han.

Från och med första november höjs inkomstkravet för att få arbetstillstånd i Sverige för de som kommer från ett land utanför EU.

Tidigare har det krävts en lön på 13 000 kronor i månaden, det nya kravet är en månadslön på 27 360 kronor. I november ska Eid Mohammad söka om arbetstillstånd och permanent uppehållstillstånd.

– Jag mår väldigt dåligt av det här, men försöker att inte visa det när jag är på jobbet. Jag vill inte påverka de fina äldre som bor här, säger undersköterskan Eid Mohammad Khalili.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.