Foto: SVT.

Ekologisk mat beviljas inte i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i Umeå har ansökt om ekologisk mat som specialkost av etiska skäl men kommunen beviljar inte detta.

Orsaken beror enligt kommunen på ett begränsat sortiment av ekologiska varor.

För att få specialkost krävs det att det är av medicinska, religiösa eller av etiska skäl. Men alla ansökningar beviljas inte. I höst har det kommit in två ansökningar till Umeå kommun om specialkost som avslagits. Båda föräldrarna ansökte om ekologisk mat till sina barn av etiska skäl. En av dem är Eva Alskog.

– Jag tycker att den konventionella maten som serveras bygger på att det används kemiska bekämpningsmedel och jag vill inte stödja den typen av produktion, säger hon.

Kommunen kan inte förklara

Orsaken kommunen anger till varför ansökningarna avslagits är att det upphandlade sortimentet av ekologiska livsmedel är begränsat. I Umeå kommun är det bara vegetarisk mat som beviljas av etiska skäl och kommunen kan inte förklara varför.

– Det här har funnits med långt tillbaka, men vi kommer att göra det här mer tydligt, vad som gäller för etiska skäl och att det inte gäller ekologisk mat, säger Ulla Dellkrans, som är kostchef för Umeå kommun.

Vem är det då som avgör vad som är etiska skäl?

– Ja, det var en bra fråga, säger Dellkrans efter en stunds tystnad.

”Ekologisk mat borde räknas”

Familjen Alskog är inte nöjda med Umeå kommuns svar och tycker inte att de fått svar på varför deras ansökan inte beviljats.

– Om vegetarisk mat kan räknas som etiska skäl så tycker jag att ekologisk mat också passar i den kategorin, säger Måns Alskog

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.