Så här såg byggnaden ut strax innan klockan 07 på morgonen. Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Bygmas lokal i lågor – skador för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter 06-tiden på måndagmorgonen fick Anders Risberg, tillförordnad vd för Bygma, veta att en av deras byggnader på industriområdet i Umeå stod i lågor.

– Det var en speciell måndagmorgon, det är en traumatisk upplevelse, säger Anders Risberg.

Tidigt under morgonen utbröt en brand på Östtegs industriområde i Umeå. Lokalerna tillhör byggvaruhuset Bygma och det är butiks- och kontorsdelen som är totalförstörd. Övriga lagerlokaler ska i nuläget vara oskadda. Ingen ur personalen skadades vid branden.

Bygma har under morgonen kontaktat sina försäkringsbolag och en åtgärdsplan har dragit igång.

– Det rör sig om mångmiljonbelopp och stora materiella skador, vi förvarade bland annat maskiner där. Det är en tuff händelse för oss, säger Anders Risberg, tillförordnad vd.

Hur påverkar det här er kunder?

– Vi håller på att kontakta kunder nu och tittar vilka leveranser vi skulle ha ut idag och de närmaste dagarna. Och vi försöker hitta alternativa lösningar för de som drabbas.

Platschef Umeå: ”Vi börjar med att prioritera personalen”

Enligt Anders Risberg är det ett 20-tal som jobbar på industriområdet i Umeå. Planen är alternativa lösningar med bodar tills vidare och att ta hjälp av Bygmas närliggande kontor i Vindeln, Skellefteå och Örnsköldsvik.

När SVT ringer platschefen i Umeå, Rolf Dahlroth, så sitter han i möte och försöker göra upp en plan för dagen.

– Vi måste börja med att prioritera personal och se hur vi får igång verksamheten efter det som hänt, säger Rolf Dalhroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.