Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör region Västerbotten om bluffakturan på en miljon kronor. Foto: SVT

Region Västerbotten bedragen på en miljon: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten lurades att betala en bluffaktura på drygt en miljon kronor i början av året. Det var Folkbladet först med att berätta. Först efter att en visselblåsare informerat blev bedrägeriet vidare känt.

– Det är ytterst jag som bär ansvaret för rutinerna kring betalningarna, nu har vi skärpt rutinerna, säger ekonomidirektör Jan Öström.

Det var i januari som en saftig bluffaktura på en dryg miljon kronor av misstag betalades av Region Västerbotten. Fakturan liknade den som skulle betalas för en röntgenutrustning, men var falsk. Det var Folkbladet först med att berätta.

– Det är aldrig lätt med fakturor från utlandet. Här hade bedragaren information som gjorde att vi lurades, det är ytterst allvarligt och vi polisanmälde det hela i februari, säger regionens ekonomidirektör Jan Öström.

Efter incidenten delades inte uppgifterna om miljonbluffen mer än bland de närmsta i makttoppen. Ekonomidirektör Jan Öström har inget svar på varför informationen varken diarieförts eller delats med oppositionen.

Spär på underskott

En miljon kronor kommer att tillföras det underskott som Region Västerbotten redan brottas med. Enligt ekonomidirektören har man nu sett över sina rutiner så att det inte ska kunna hända igen.

En månad efter att region Västerbotten betalat bluffakturan gjordes en polisanmälan. Revisionen riktar kritik i hanteringen av ärendet i en rapport.

Hör Jan Öström om bluffakturan som fick regionen att förlora en miljon kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer