Laddstolpar till elbilar är en del av satsningen. Foto: TT

Elbilar kan skapa gruva

Publicerad

När järnmalmspriser faller och LKAB tvärnitar med besparingspaket som följd, är det nu litium som gäller inom gruvbranschen.

För den här metallen skjuter nu världspriserna snabbt i höjden och förklaringen stavas ”ELBILAR”, där litium används i batteritillverkningen. Nu vill ett australiskt gruvbolag provborra efter metallen vid en nedlagd gruva i Varuträsk, en mil från Skellefteå.

– Jag trodde allt var undersökt allt så man inte skulle leta mer, men det är väl nya metoder som gör att man gör ett nytt försök att hitta mer litium här, säger Stig-Olof Fahlgren som är guide vid den nedlagda gruvan.

Det australiska gruvbolaget skall nu provborra i området runt Varuträsk. Här fanns på 1940-talet en litiumgruva som drevs av Boliden, men den lades ned direkt efter krigsslutet.

”Världen behöver mer litium”

Idag är området en äventyrspark med en vildmarksgruva. Äventyrsparken byggs nu ut, men man har också möjlighet att fortfarande gå ned och besöka den gamla gruvan. Mycket av den gamla gruvan finns kvar än idag med dagbrott, dammar och utrustning. 

Gruvbolaget har nu informerat Skellefteå kommun om planerna att börja provborra efter litium i Varuträsk.

– Litium är en metall där priserna är höga och världen behöver mer litium. Det är definitivt värt att leta i Skellefteåområdet och i Varuträsk. Redan till vintern hoppas vi komma igång med provborrningarna, säger Damian Hicks, vd för gruvbolaget Hannas Reward limited.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer