– Det här ska kunna drivas på sol hela året, även mitt i smällkalla vintern när vi inte har någon, säger Fredrik Jonsson som är teknikansvarig vid Skellefteå Kraft. Foto: SVT

Elbolag vill ta fram självförsörjande villa

Uppdaterad
Publicerad

Just nu experimenterar elbolaget Skellefteå Kraft för att försöka ta fram en villa som är helt självförsörjande på solenergi – och inte kopplad vare sig till elnätet eller fjärrvärmenätet.

På Vitberget i Skellefteå byggs det för fullt på den 150 kvadratmeter stora villan som utvändigt ska vara klar till julafton.

– Det är otroligt spännande. Tänk att det här ska kunna drivas på sol hela året, även mitt i smällkalla vintern när vi inte har någon, säger Fredrik Jonsson som är teknikansvarig vid Skellefteå Kraft.

Utmaningarna är många

I början av nästa år installeras tekniken med solpaneler på taket och tillsammans med batterier, vätgas och bränsleceller samverkar solcellerna i olika processer för att skapa ett självförsörjande system.

Rent fysiskt blir det ett garage som ska byggas för själva elcentralen med bland annat batterier. Nedanför huset byggs ett lager som alltså sparar sommarens energi så att den kan användas under vintern.

– Det betyder att du ska kunna koka en kopp kaffe i december med energi från i maj, säger Fredrik Jonsson och konstaterar att det är ett experiment som trots allt kräver en del sol för att lyckas.

Finns efterfrågan

Förhoppningen är att folk från och med i sommar ska kunna hyra in sig och provbo i huset som står på Skellefteå camping.

Orsakerna till att kraftbolaget gör den här satsningen, som innebär en investering på runt 8 miljoner kronor, är flera. Regeringen har satt upp ett mål om att Sverige ska ha 100 procent förnybar energiproduktion år 2040 samtidigt som kunder efterfrågar tekniken.

– Och vi vill ju vara en positiv kraft i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle, säger Fredrik Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.