Elev i inlandet hotade att skjuta under en lektion – åtalas

Publicerad

En tonårskille på en skola i Västerbottens inland låtsades ringa och beställa en skolskjutning med automatvapen.

Nu åtalas pojken för olaga hot.

Det var under en lektion i januari i år som den misstänkta eleven började bråka med en lärarassistent. Med i klassrummet fanns ytterligare två elever och en lärare som deltog via videolänk bevittnade händelsen.

Det misstänkta eleven ska ha blivit arg och sagt ”jag ska fan skjuta alla er i klassrummet”. Sedan ska han ha tagit upp sin mobiltelefon, låtsas ringa någon och bett denna ta med AK47:orna för att ”det finns folk här som vill bli slaktade”. Efter en stund ska han ha tagit upp telefonen igen och låtsas ringa ytterligare ett samtal.

Säger att han skojade

Efter händelsen hämtade rektorer in tonårskillen för ett samtal och hans vårdnadshavare kallades till skolan samma dag för ett möte. Händelsen polisanmäldes även.

Killen har förnekat brott och säger att han skojade. Enligt honom ska han bara ha sagt att han skulle skjuta dem med vattenpistol.

Nu åtalas han för olaga hot, riktat mot lärarassistenten och läraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.