Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

Elev kränkt och dödshotad av klasskamrater

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen(DO) utreder nu en anmälan om trakasserier på en skola där en elev enligt anmälan har kränkts av sina klasskamrater på grund av sitt kön. Det är en skola i Umeå kommun som utreds av DO.

I anmälan beskriver barnets vårnadshavare hur en elev var ensam av sitt kön i en klass med tio av det motsatta könet och att jargongen var tuff. Eleven upplevde sig som utanför och orättvist behandlad i lekarna och en lärare uppmärksammades även om detta av barnets vårnadshavare.

Under en period blev situationen bättre, men när barnen gått ett år i skolan upplevde föräldern sitt barn som nedstämd. Barnet berättade då att hen i princip dagligen blivit utsatt för kränkningar.

Blev strypt och dödshotad

Både under lektionstid och raster blev barnet utfryst, och vid flera tillfällen hade barnet också blivit puttad när hen vid sällsynta tillfällen fått vara med och leka, klivit på fötterna på barnet i matkön eller rivit barnet med pennor. Det beskriver föräldern i rapporten till DO.

Ju längre tiden gick desto mer utsatt blev eleven som fortsatte utsättas för allt allvarligare hot och kränkningar och påpekade ofta att hen inte var duglig till att göra saker på grund av sitt kön. Vid ett tillfälle hade en av eleverna hotat att hen skulle ”strypas tills du dör” och tagit stryptag om halsen.

Skolan måste redovisa svar i januari

Elevens vårdnadshavare anmälde skolan till ansvarig huvudman i mars i år, men nu har en anmälan också gjorts till DO som begär ett yttrande om anmälan från elevens skola. I yttran från skolan krävs en redovisning från Umeå kommun och vilka åtgärder som tagits efter att det framkommit att eleven trakasserats.

Skolans skriftliga svar ska enligt DO redovises senast 30 januari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.