Foto: SVT.

Antalet elever har tredubblats på fjällskolan

Publicerad

Den tidigare nedläggningshotade Risbäck fjällskola har fått ett rejält lyft med två nya elever och en ny lärare. Just nu går 12 elever på den lilla skolan i den västra delen av Dorotea kommun.

Fjällskolan Risbäck var för fyra år sedan nedläggningshotad på grund av det låga antalet elever, men nu fyra år senare har skolan lyft sig och fått två nya elever i och med att en barnfamilj flyttat till Risbäck. I höst har även en ny lärare anställts, Martin Jönsson som tidigare år undervisat ensam på skolan är väldigt glad över nytillskotten.

– Idag har vi tolv elever på skolan, det låter lite men att ha tolv elever från förskolan till årskurs fem är ett roligt men hårt arbete. Det har blivit betydligt lättare nu när jag fått hjälp med en till lärare på skolan, säger Martin Jönsson.

Viktigt att behålla skolan

Att få behålla skolan i Risbäck är väldigt viktigt för de som bosatt sig i bland annat Risbäck och Borgafjäll.

– Det är väldigt viktigt, utan skolan i Risbäck blir Dorotea närmast. Dorotea ligger tio mil ifrån Borgafjäll, det går inte att skaffa barn om närmaste skola är 10 mil bort. Därför är det otroligt viktigt och roligt att den nya familjen flyttat hit, säger Martin Jönsson.

Hoppas på fler tillskott

Även Gaby Bisping som sitter som ordförande i utbildningsnämnden i Dorotea är positivt till tillskotten i Risbäck.

– Det är jätteroligt, det är väldigt bra för den västra delen av Dorotea. Risbäck Fjällskola fyller en viktig funktion, utan fjällskolan skulle föräldrarna varit tvungen att skicka sjuåringar på bussen för att åka tio mil varje morgon, det går självklart inte, säger Gaby Bisping.

Nu hoppas Gaby Bisping på att antalet elever fortsätter att växa.

– Det skulle vara kul om det kom fler elever, just nu får eleverna i Risbäck åka till Dorotea en gång i veckan för att kunna ha idrottslektioner och tillfredsställa deras sociala behov. I framtiden hoppas jag på 20-25 elever i Risbäck, säger Gaby Bisping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.