Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektor Victoria Hvirfvel och eleverna på Finnbacksskolan i Lycksele om snapchat-gruppen där rasistiskt innehåll spreds Foto: Erik Nylander/TT, Berno Jonsson/SVT

Elever i Lycksele spred rasistiskt innehåll på sociala medier – skolan: ”Vi har inte möjlighet att utreda”

Uppdaterad
Publicerad

I en grupp på Snapchat spred elever på Finnbacksskolan i Lycksele rasistiskt och nazistiskt innehåll. Gruppen har polisanmälts – men utredningen är nedlagd.

– Vi har inte möjlighet, tid och kunskap kanske för att utreda såna här saker, säger skolans rektor Victoria Hvirfvel.

Finnbacksskolan i Lycksele har tidigare varit i blåsväder på grund av mobbning i klasschattar. Nu har problemen tagit fart igen.

Elever med utländsk bakgrund har hängts ut i en gruppchatt på sociala medier.

– De som skriver i chatten måste förstå att det inte är okej, säger Gisela Rimmevik som är elev på Finnbacksskolan.

Mer utbildning kring problematiken

Skolan har agerat efter de upprepade trakasserierna på sociala medier.

– Självklart pratar vi om det på skolan, vi pratar med elever och vårdnadshavare, säger Victoria Hvirfvel som är skolans rektor.

Åtgärderna välkomnas från elevernas sida.

– Det är bra att vi blir mer utbildade och kanske lär oss av misstagen som vissa personer kanske har gjort, säger eleven Arvid Werner.

Polisen lade ner utredning

Händelserna har polisanmälts, men förundersökningen lades ner. Polisen uppger att anledningen är att det är svårt att bevisa vilka personer som varit delaktiga i chatten, samt att de flesta inblandade är minderåriga.

I klippet hör du bland annat eleverna på Finnbacksskolan om vad de tycker om Snapchat-grupperna och att det nu genomförs åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.