Ny forskning: Stressiga måltider påverkar inlärning

Uppdaterad
Publicerad

Hög ljudnivå i matsalen är ett problem på flera skolor, och det här kan göra att eleverna blir stressade och äter sämre. Vilket i sin tur kan leda till att eleverna presterar sämre i skolan. Det här tror forskare från Umeå.

I matsalen på Carlshöjdskolan i Umeå äter över 500 elever varje dag och många elever klagar över att ljudnivån är för hög.

– Det brukar vara ganska högljutt och livfullt, säger Ida Wiklund, 10 år.

Hur är det att äta då?

– Det är inte så roligt, säger hon.

– Det är stökigt, högljutt och pratigt, säger Felicia Lindholm, 10 år

Hur känns det för dig när det är så?

– Man vill bara gå därifrån för att det är stökigt, man försöker stressa och äta upp all mat, säger hon

Hög uppmätt ljudnivå

Men Carlshöjdskolan är långt ifrån den enda skolan där ljudnivån i matsalen är hög.

Just nu pågår en forskning på Umeå universitet om Skolmåltider. Där har forskarna varit ute på ett flertal skolor i Umeå och tittat på miljön i skolmatsalarna. De har också mätt ljudnivån och i flera av matsalarna har den varit hög.

– Vi känner själva att vi är ganska slut i huvudet när vi har stått i matsalen under luncherna. Man kan tänka hur det är för eleverna som är i det här varje dag, säger Maria Waling, som är lektor i kostvetenskap på Umeå universitet.

Maten fotas

I forskningen fotograferas även barnens tallrikar för att undersöka vad, och hur mycket barnen äter till lunch. Sedan följer man barnen efter lunchen och ser hur de beter sig i klassrummet.

– V tror att vad man äter och hur mycket man äter spelar roll för hur väl man kan koncentrerar sig efter lunchen och resten av dagen. Att det kanske påverkar arbetsminnet och hur man beter sig i klassrummet, säger Waling.

Äter sämre

Maria Waling tror att en hög ljudnivå kan leda till att eleverna äter sämre. På Carlshöjdsskolan är man medveten om att ljudnivån i matsalen är ett problem och planerar att göra något åt problemet, och eleverna på skolan har några förslag

– Man kanske kunde sätta upp några grejer som gör att man kan hålla nere ljudvolymen, säger Jonathan Davidsson, 10 år

– Det kanske skulle kunna göra det trevligare här och lite mysigare. Då kanske man inte tänker på att prata lika högt, säger Ida Wiklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.