Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ellen om svårigheterna efter att hon nekats parkeringstillstånd som ger henne rätten att parkera på handikapparkeringar: ”Vad är det som krävs av mig?”. Foto: Stefan Brännström/SVT

Ellen i Umeå saknar ett ben – nekas parkeringstillstånd från kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I över 15 år har Ellen Uusitalo haft rätt att parkera på handikapparkeringar och när hon skulle förnya beviset räknade hon med att det inte skulle vara något problem. Men nu har hon fått avslag från kommunen trots att hon saknar ett ben.

Sedan Ellen Uusitalo var sex år och förlorade ena benet i sjukdom har hon varit i behov av att kunna stå på en handikapparkering. Hon har stora svårigheter att gå längre sträckor och att inte ha tillgång till en handikapparkering på sin arbetsplats gör att det blir en utmaning att ta sig till jobbet.

– Det påverkar mig jättemycket i vardagen. Både när jag ska handla, men också för att ta mig till jobbet. Om jag inte kan stå på handikapparkeringen så måste jag gå runt hela byggnaden där jag jobbar för att komma till hissen eller gå tre trappor upp. Det gör det väldigt jobbigt, säger Ellen Uusitalo.

Har beviljats tillstånd tidigare

Ellen var tidigare skriven i Jokkmokks kommun och aldrig haft problem att få ett parkeringstillstånd beviljat förrän nu. Förklaringen Ellen fick av Umeå kommun var att hon inte uppfyller kraven för att få ett parkeringstillstånd eftersom hon är kapabel att gå 300-400 meter.

– Jag tycker att det är ett konstigt beslut. Jag försökte förklara i ansökan att jag har problem att gå kortare sträckor och får svårigheter i vardagen. Sen har jag även hjärtproblem och nedsatt lungfunktion vilket gör det ännu jobbigare, säger Ellen Uusitalo.

Uppmanas överklaga

Umeå kommun, som avslagit ansökan, kan inte uttala sig om enskilda ärenden, men uppmanar alla som inte är nöjda med ett beslut att överklaga.

– Det står tydligt i beslutet hur man går till väga. Det går även bra att kontakta handläggaren på färdtjänst, som hanterar handikapptillstånd, säger Annika Kjellson Lind, avdelningschef vid Umeå kommun.

Ellen har överklagat kommunens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer