Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bjurholms fastighetschef Hans Edlund berättar hur kommunen ska jobba för att sänka elkostnaderna. Foto: SVT, Adam Ihse/TT

Elpriserna skapar oro hos kommuner i Västerbotten – Sveriges minsta kommun Bjurholm installerar solceller

Publicerad

Elpriserna väntas slå nya rekord under vintern och matpriserna höjs. De ökade kostnaderna slår hårt mot kommunerna. Sveriges minsta kommun Bjurholm tänker nu installera solceller och täcka simbassängen för att få ner kostnaderna.

– Det finns en viss oro, säger Hans Edlund, fastighetschef i Bjurholm.

Många kommuner i Västerbotten ser med oro på prisutvecklingen, både när det gäller elpriser och de höga matpriserna.

I Robertsfors har man tagit fram en plan för att minska elanvändningen.

Stänger av ventilationen i skolor

– Vi ska byta alla lampor mot ledlampor. Vi ska titta på vårt elavtal. Vi kommer att stänga av ventilationen i våra lokaler på kvällar, nätter och helger. Vi har också bytt tak i en del fastigheter, där ska vi så småningom ha solceller, säger Anders Persson, kommunchef i Robersfors.

Problemet nu är tillgången på solceller, konstaterar han och fortsätter:

– Vi måste också titta på matpriserna. Vi köper en hel del mat för våra skolor och äldreboenden som med dagens inflation påverkar ekonomin.

Vindeln fokuserar på maten

Även i Vilhelmina tänker man dra ner på ventilation under kvällar och nätter.

– När det gäller uppvärmningen har vi fjärrvärme. Där kan vi till exempel stänga av ventilation helt eller delvis i våra skolor på kvällar, nätter och helger, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef.

Vindelns kommunchef Therese Berg tycker att elfrågan är relevant men har annat fokus.

– Vi har ingen handlingsplan på hur vi ska sänka våra elkostnader. Jag är mer bekymrad över de skenande matpriserna, säger hon.

Bjurholm tar frågan på allvar

I Norsjö finns inga åtgärdsplaner.

– Vi ska kolla vårt elavtal. Jag tror inte att priserna blir så höga som i södra Sverige. Men på lång sikt ska vi titta på elförbrukningen och se vad vi kan göra, säger Eleonore Hedman, kommunchef.

I Bjurholm har man har tagit problemet på allvar och har redan gjort en del för att spara på el.

Hör kommunens fastighetschef berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.