Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Hedman, affärschef Umeå energi, berätta mer om elpriserna i norr. Foto: Anders Öhlund/SVT

Elpriset stiger – rekordnivå i norra Sverige under måndagsmorgonen

Uppdaterad
Publicerad

De skenande elpriserna har nu nått norra Norrland. Genomsnittspriset ligger på två kronor för en kilowattimme under måndagen – på måndagsmorgonen kostade elen fem kronor kilowattimmen.

I fredags låg elpriset på 46 öre kilowattimmen – på måndagsmorgonen kostade det närmare fem kronor, vilket enligt Umeå energis affärschef var rekordhögt elpris för Norrland.

– Det har blåst dåligt idag, och dessutom hade vi en köldknäpp i morse. Då går efterfrågan upp och också priset, säger Marcus Hedman affärschef vid Umeå energi.

Stora vinster

Ett företag som tjänar pengar på det höga elpriset är Skellefteåkraft. Förra året gjorde företaget en vinst på 1,1 miljarder kronor och i år räknar man med 1,3–1,4 miljarder kronor hos Skellefteåkraft.

Endast rörliga avtal

Varken Umeå energi eller Skellefteå kraft erbjuder någonting annat än rörligt elpris nu, på grund av de stora prissvängningarna på den osäkra elmarknaden.

– Visst det kommer att gå upp och ned, men några Skånepriser kommer vi inte att få. I morgon kommer priset dessutom att bli lägre säger Marcus Hedman affärschef vid Umeå Energi.

I klippet berättar Marcus Hedman, affärschef vid Umeå energi, om han tror att vi får vänja oss vid så här höga elpriser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer