Elsäkerhetsverket: ”Hade kunnat brinna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter elfiaskot på Sandåkern har Umeå energi hävdat att det inte fanns risk för personskada, men elsäkerhetsverket hävdar motsatsen. Boende har också vittnat om hur det slog blixtar ur eluttagen.

De 40-tal boende på Sandåkern i Umeå som för drygt en vecka sedan fick uppemot 400-volt i sina eluttag, hade kanske tur i oturen. För även om det enligt Umeå Energi aldrig fanns risk att hushållsappareter skulle bli strömförande så menar Elsäkerhetsverket i Umeå att det finns andra risker med så höga spänningar i ett hushåll.

– När det blir för hög spänning överlastas komponenterna och går sönder. De kan till och med explodera om det är kondensatorer och så vidare, säger Fredrik Sjödin som är överinspektör vid Elsäkerhetsverket i Umeå.

Kunde ha orsakat brand

Enligt Sjödin finns det också i sammanhanget en risk för att sakerna kunnat börja brinna.

– Är det dammigt eller smutsigt, som det kan vara i gamla datorer så är det väldigt lätt att de antänds.

Blixtrade i eluttagen

En av de boende har vittnat om hur det kom blixtar ur eluttagen i samband med att elektroniken slogs ut av den höga spänningen. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västerbotten har han (vill inte synas med namn) själv sett blixtar på en halvmeter slå ut från eluttagen i lägenheten där han vistades med småbarn.

När SVT pratade med bolagets pressansvarige Johanna Mattsson i fredags kommenterade hon spänningspåslaget så här:

– Olyckligtvis hände det. Däremot är det så att fastigheten i sig är skyddad via jordning så att det var ingen risk för personskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.