Emelie Forsberg slog under helgen rekord på den drygt 40 mil långa Kungsleden. Foto: Privat/SVT

Emelie snabbast att springa hela Kungsleden

Publicerad

Ultralöparen Emelie Forsberg slog under helgen rekord på den drygt 40 mil långa Kungsleden. Hon gick i mål i Hemavan, 4 dagar och 21 timmar efter starten i Abisko. Det tidigare rekordet var på drygt 6 dagar.

– Jag mår bra, det känns helt okej i kroppen, säger Emelie till SVT efter att hon pustat ut i Hemavan.

Hon började springa i fjällen för mer än 10 år sedan när hon jobbade i fjällen. Till en början tänkte hon att det skulle gå att springa 4-5 mil om dagen, men under Kungsleden-turen blev det 10 mil om dagen.

Sprang med lätt packning

– Det är så häftigt vad kroppen klarar om man bygger upp den och tar hand om den, men det tar många år att bygga upp uthålligheten, säger Emelie, som sprang med lätt packning.

Normalt brukar det ta ungefär 3 veckor att vandra hela Kungsleden för vanliga fjällvandrare, men Emelie springer alltså fort, och tror också att det går att pressa tiden lite till.

– Det går att planera lite mer detaljerat vad gäller båtpassager och liknande, men det handlar om att ha tur också, säger Emelie, som just nu inte har några planer på något nytt rekordförsök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.