Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med bara nio mil kvar av långvandringen genom fjällkedjan blev Emma Holm sängliggandes i en fjällstuga. Hör henne berätta om upplevelsen. Foto: Lukas Deininger/SVT

Emma från Umeå fick sorkfeber under långvandringen: ”Spydde upp vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter midsommar antog Emma Holm från Umeå vandringsutmaningen ”Gröna bandet”, från Grövelsjön i Dalarna till Treriksröset. Men efter 135 mil, och med bara nio mil kvar, fick hon sorkfeber.

– Det var lite antiklimaktiskt att det hände så nära målet, säger hon.

Det började med febersymptom strax norr om Abisko. Vandringsdagen gick trögt och i pannlampssken når Emma Vuomashyttan i Norge på väg norrut.

Hon blir allt sämre och efter fem dagar kunde hon inte dricka längre.

– Jag spydde upp vatten, säger Emma Holm. Med hjälp av en nödsändare larmade hon räddningshelikoptern.

I klippet ovan berättar hon om tiden i stugan och efteråt på sjukhuset.

Ska gå klart vandringen – trots snö

Det tog flera veckor tills Emma var på banan igen. Att göra klart resterande 9 mil efter 135 avklarade mil kändes självklart för henne, trots att det redan ligger över en decimeter snö i området.

– Det var lite antiklimax att det hände så nära målet. Det blir lite symboliskt att man bara vill fram. Hade det hänt i mitten hade jag kanske inte känt att det var lika viktigt, säger hon.

STF: ”Väldigt ovanligt”

Hur Emma smittades av sorkfeber är oklart och svårt att spåra då inkubationstiden är väldigt lång. Viruset smittar via skogssorkars urin eller avföring, framför allt via direktkontakt eller om damm från en plats där sorkar har varit andas in.

Vanliga miljöer att smittas i är exempelvis vedbodar, källarutrymmen och sommarstugor.

Svenska Turistföreningen, som driver flera fjällstugor och stationer längst rutten, har inte hört om fall av personer som smittades av sorkfeber efter att ha vistats på deras anläggningar.

Vad är gröna bandet?

Gröna bandet är en utmaning som går ut på att man med egen kraft tar sig från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr, eller tvärtom utan hjälp utifrån.

Deltagarna, så kallade ”fjällfarare”, väljer själv sin färdväg genom fjällen, men följande platser måste man passera genom eller väster om:

  • Undersåker
  • Håkafot
  • Jäkkvik
  • Saltoluokta
  • Nikkaluokta
  • Torneträsk, östra spetsen

Gröna bandet ska genomföras utan avbrott. Avbrott på grund av sjukdom/skada (av allvarligare slag, som kräver t.ex. läkarundersökning) godkänns, om turen återupptas på samma plats efter stoppet och utan onödigt dröjsmål.

Det finns inte någon tidsbegränsning så länge turen genomförs i en följd – det är alltså ingen tävling

Turen är ungefär 130 mil lång, beroende på vald färdväg. Emma Holms tur är 144 mil lång på grund av vägvalet.

42 personer gick gröna bandet under sommaren 2023.

I snitt brukar turen ta runt 60 dagar.

Källa: Fjällfararnas Vita & Gröna Band

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.