Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reklamintäkterna minskade drastiskt under och efter pandemin, vilket gör att närradioföreningen nu tvingas lägga ner. Foto: Zanna Nordberg/SVT

En epok går i graven – Radio Skellefteå har lagt ner efter nästan 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Närradioföreningen i Skellefteå tvingades lägga ner sin verksamhet på nyårsafton – efter nästan 40 år. Orsaken är minskade inkomster efter pandemin.

– Det är trist att vi inte kan fortsätta. Närradion har varit väldigt uppskattad, säger Håkan Lindh, ordförande för Radio Skellefteå, RASK.

Håkan Lindh engagerade sig i närradioföreningen år 2015. Hans starkaste minnen från de här åren är när han programlett ”Ring så ber vi”, ett program som han först inte trodde skulle få så många lyssnare.

– Det är många har ringt in och sagt att de uppskattar programmet, och att de lyssnar varje söndag, säger han.

Jonas Melander har jobbat som tekniker och musikläggare på närradion i flera år. Efter att beslutet om att lägga ner radio fattades är det många lyssnare som har hört av sig.

– Det är flera som har hört av sig och skrivit att de verkligen kommer att sakna musiken. Vi har spelat allt från nostalgi till senaste nytt, vilket varit uppskattat, säger han.

Hoppas på comeback

Närradions kyrkliga föreningar hoppas kunna återkomma med sin tablå, men i ett annat format. Föreningen hoppas kunna utvecklas från radioförening till en webbradioförening.

– Kyrkorna är i full gång för att planera för att kunna sända på webben och poddar. Så vi håller på att kolla om vi kan göra en gemensam portal och kunna sända ungefär som vi tidigare gjort, säger Håkan Lindh, ordförande.

Närradion i Skellefteå består av följande föreningar:

EFS i Skellefteå

Pingstkyrkan, Skellefteå

Skellefteå Pastorat

Skellefteå IOGT-NTO 125, Skellefteå

Equmeniakyrkan, Skellefteå

Evangelisk Luthersk samling, Skellefteå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.