Foto: Anders Wink

En oas för livets vatten

Uppdaterad
Publicerad

I lördags slogs portarna upp för den första öl- och whiskymässan på Olofsfors herrgård i Nordmaling. Åtta utställare lockade till sig hundratals entusiaster av de båda rusdryckerna.

Vid borden står allt från skotska mikrobryggare till representanter från Belgoklubben, som vurmar för belgisk öl. Mässan är välbesökt och Anders Wink från Tjaerdalen Beer & Whisky, som är en av initiativtagarna till mässan, är positivt överraskad.

– Det har verkligen överträffat våra förväntningar. Eftersom att det ligger mitt emellan Umeå och Ö-vik visste vi inte om folk skulle ta sig hit, men vi har sålt mellan 220-250 förköpsbiljetter, säger han.

Inga problem med fylleri

Även en hel del spontana besökare har hittat till mässan och trots den ymniga alkoholtillgången har man inte haft problem med fylleri.

– Folk går runt och köper smakprover på två centiliter, det är inga stora mängder direkt. Om man vill bli full finns det både bättre och billigare sätt att bli det på, säger Anders Wink.

– Besökarna går runt med polletter värda tio, respektive tjugo kronor och provsmakar öl och whisky. Utöver det har vi ett antal master classes, där provsmakningar kombineras med föreläsningar.

Rolig idé enligt kommunen

Efter att polletten trillat ned går det även bra att få sig en bit mat. Olofsfors herrgård serverar allt från korv till middag under mässan som är uppdelad i ett dags- och ett kvällspass, med separata biljetter och inträde, och en liten paus emellan.

– Lokalen tar 250 besökare och just nu är vi nästan uppe i det. Med två pass klarar vi av att ta emot fler besökare, berättar Anders Wink.

– Det är många som har sagt att det här är ett trevligt ställe att komma till och kommunen tyckte att det var en rolig idé när vi ansökte om tillstånd för mässan.

Första men inte sista

Då mässan varit så pass välbesökt har arrangörerna fått mersmak – och då talar vi i första hand inte om ölet och whiskyn.

– Min förhoppning är att det kommer att bli fler mässor, kanske lite större och på hösten istället för på våren. Det här är en startpunkt och förhoppningsvis blir det lättare att locka utställare i framtiden, säger Anders Wink.

Fotnot: Uisge Beatha är det gaeliska namnet för whisky som gjorts på mäsk från mältat korn. Det ska uttlas ”ishke baa” och betyder livets vatten. Källa: alltomwhisky.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.