Vit gädda en udda fångst för paret från Bygdeträsk: ”Trodde det var en torsk först”

Uppdaterad
Publicerad

Paret från Bygdeträsk fick sig en överraskning när en vit fisk hamnade på kroken. Biologen Bent Christensson är lika fascinerad av dess utseende.

– Hur coolt som helst, detta var ju helt eljest, utbrister han.

Carina Lillbacka var ute och fiskade med sin make i Göksjön i närheten av Bygdeträsk. De hoppades på att fånga några gäddor och snart nappade det på kroken – och en vit fisk kom upp.

– Jag kände att det var något stort och jag höll nästan inte på att få upp den. När jag såg huvudet ovanför vattenytan var första tanken ”kan det här vara en torsk?” säger Carina Lillbacka.

Vid närmare anblick misstänktes fisken vara en gädda. Paret tänkte att det skulle kunna vara en albinovariant, men den vita gäddan hade inte röda ögon.

– Vi visste inte om den hade en sjukdom men vi la den i frysen så länge. Gäddan vägde 6,5 kilo.

Kan vara mutation: ”Verkligen speciell”

– Hur cool som helst, detta var ju helt eljest, utbrister biologen Bent Christensson, lektor på Umeå universitet, när han ser bilderna.

Enligt honom kan gäddor skifta litegrann i färg beroende på bakgrund, men här i det här fallet handlar det troligen om en mutation.

– Jag gissar att den här fisken har ett fel i inlagringen av färgpigment i huden. Det är ovanligt med ljusa gäddor men den här var verkligen speciell. Jag tror inte jag har sett något liknande.

Vad kommer ni göra med gäddan nu då?

– Vi kommer nog inte våga äta den, skrattar Carina Lillbacka.

Den vita gäddan med sina vanliga gula ögon verkar inte vara någon sorts albino. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.