En av de 16 tågen som rullar på modelljärnvägen i Holmsund. Foto: Julia Hedlund/SVT

Se Norrlands största modelljärnväg som finns i Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

I Holmsunds centrum hittar vi entusiasterna som byggt en hel värld i miniatyrformat. Modelljärnvägen är Norrlands största som sträcker sig genom bergslandskap och vulkaner.

I Holmsunds centrum, i Tropikhusets gamla lokaler, finns numera Norrlands största modelljärnväg som sträcker sig över 145 kvadratmeter. Den är byggd i så kallad H0-skala, 1:87. Det är Bo Löfgren, Göran Källström och Fredrik Andersson som byggt en fantasivärld, med små inslag från verkligheten.

Ljudeffekter och rinnande vatten

Genom att trycka på en knapp börjar Näcken i bäcken spela stråkmusik medan vattnet porlar. En bit bort vrålar ett par motorcyklar igång genom ett knapptryck.

– Ungarna tycker det är kul att trycka på knappar, vad händer då? Det kan sprängas i gruvan och sånt där, förklarar Bo Löfgren.

Holmsund/Obbola modelljärnvägsförening har hållit på under några år och pensionärerna Bo och Göran berättar att de kan pyssla med fantasivärlden långt in på kvällarna.

– Det händer ofta att man sitter kvar till elva på kvällen, tiden flyger iväg och det är fantastiskt hur rörliga mina fingrar blivit, förklarar Göran Källström och spelar i luften med fingrarna.

På modelljärnvägen passerar 16 tåg, de går att köra via dator, smartphone och surfplattor, på rälsen som sträcker sig drygt 500 meter genom vulkaner och hamnar.

– Men tekniken klarar uppemot 1.000 tåg, så det är bara att fortsätta att bygga och vi har planer på att rälsen ska bli 1.300 meter, säger Fredrik Andersson som tillsammans med Göran Källström sköter tekniken med tågen.

En värld utan mobilen

De hoppas inspirera besökare till att lägga ifrån sig skärmarna en stund och umgås med familjen på ett annat sätt.

– Vi försöker lära ut att i stället för att hålla på med mobilen så kan de bygga en modelljärnväg och använda all sin fantasi, säger Löfgren.

Det finns en del sedesläror som illustrerats på olika sätt på modelljärnvägen.

– Man ska inte spela bort pengar och hoppa från ett casino, visar Löfgren och pekar på en figur som gått ett hemskt öde till mötes.

Att visa på olika vardagssituationer som händer i samhället är bland det roligaste enligt Löfgren som målar och sköter landskapsbyggandet.

– Det är så kul att placera situationerna i miljön. Som bankrånet där borta, postgubben som snott en cykel eller högerregeln i korsningen där två bilar krockat. Här har några blivit stoppade för att de cyklat utan hjälm, förklar han med inlevelse.

Lokalförankringar

Trots att världen är fiktiv så har det även smugit sig in lokala platser.

– Vi har lokalförankringar som exempelvis Skärgårdscaféet. Sen kan besökare även få köpa sig ett hus där vi kan skriva skyltar att ”Här bor familjen Pettersson” i vårt fiktiva villaområde, förklarar Löfgren.

Under byggandet hinner gänget med en hel del humor och det är sällan tyst i den kreativa verkstaden. 

– Det finns pessimisten, realisten och optimisten. Men lokföraren ser bara tre idioter på spåret och det är vi tre, säger Löfgren och alla tre brister ut i skratt.

Modelljärnvägen är i ständig utveckling och har visningar för allmänheten. I slutet på augusti kommer öppettiderna att ändras och besökarna kommer att kunna provköra tågen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.